FAQ & Literatuur

Veelgestelde vragen

 • Wat is het verschil tussen een haptonoom en een haptotherapeut?

  Met “haptonoom” wordt degene aangeduid die binnen zijn / haar eigen beroep op haptonomische grondslag werkt. Daartoe is een basisopleiding haptonomie gevolgd.

  De haptotherapeut leert een nieuw beroep, past de haptonomie toe in de begeleiding van mensen in therapeutische zin en laat daarmee vaak zijn oorspronkelijke beroep los. Een haptotherapeut heeft minimaal een vierjarige beroepsopleiding gevolgd. Een GZ-Haptotherapeut is aangesloten bij de beroepsvereniging VVH en verplicht zich daarmee o.a. tot regelmatige na-en bijscholing.

 • Hoeveel sessies zijn er nodig?

  Dat verschilt van persoon tot persoon en hangt mede af van de hulpvraag. Na het telefonisch kennismakings-gesprek wordt 1 tot 3 afspraken ingepland. Na deze 3 afspraken vindt er een evaluatie plaats, waarin besproken wordt of haptotherapie de voor u passende therapie is.

 • Word ik aangeraakt tijdens een sessie?

  In een zorgvuldig afstemmen zal de haptotherapeut voelen wanneer dat wenselijk en mogelijk is. Het is altijd aan jou om wel of niet op die uitnodiging in te gaan. Centraal staat hierbij: het kunnen, durven en willen openen voor menselijk contact, jouw eigen tempo daarin en het doorvoelen en bewustworden van jouw eigen keuzes. Dit gebeurt al tijdens de aanmelding via de telefoon. Je kunt al een “ja” ervaren, een aarzeling of een “nee”. In een samenwerking met de haptotherapeut wordt het duidelijker en verhelderd. Dit kan in een gesprek, in ervaringsgerichte situaties maar bij voorkeur in direct contact op de behandelbank, want het affectieve aanbod is wezenlijk en essentieel voor de haptotherapie. Door praten óver gevoelens kan veel onderdrukt worden, ontkend of vermeden. Soms is alles al gezegd, of schieten woorden tekort, maar kan in stilte en contact grote ruimte ontstaan om te mogen voelen, zonder dat er over gepraat hóéft te worden.

 • Kan haptotherapie gecombineerd worden met andere therapie?

  Ja, vaak kan dat, mits beide therapeuten hiervan op de hoogte zijn. Het kan een goede aanvulling op elkaar zijn. Indien overleg gewenst wordt door jouzelf, of door een van de therapeuten, kan dat alleen met jouw toestemming.
  Het kan zijn dat de gevoelde ervaringen in het directe contact je weer verder helpt dan praten. Het kan ook zijn dat naast de haptotherapie, waar veel bewust wordt, het ordenen van gevoelens bij een psycholoog of psychotherapeut jou helpt.

 • Heb ik een verwijzing nodig en wordt haptotherapie vergoed?

  Een verwijzing van een huisarts is niet nodig. Je kunt zonder verwijzing een afspraak met een haptotherapeut maken en de facturen indienen bij jouw zorgverzekeraar.


Veelgestelde vragen

Literatuur

 • Haptonomie, een kwestie van gevoel.

  Boot, B. (2004)

  Amsterdam.
 • De innerlijke meetlat

  Boot, B. (2007)

  Amsterdam.
 • Over kleine dingen, een inleiding in de haptonomie.

  Gerritse, T.A.C.M. (2000)

  Maarssen
 • Het lichaam als verhaal. Haptonomie in het dagelijks leven.

  Talma, D. (2010)

  Amsterdam
 • Haptonomie, wetenschap van de affectiviteit.

  Veldman, F. (1988)

  Utrecht
 • Levenslust en Levenskunst. Zin, inhoud en betekenisverlening aan het persoonlijke leven binnen de menselijke samenleving

  Veldman, F. (2007)

  Blaricum
 • In contact zijn. Authentieke haptonomie, een andere kijk op hulpverlenen

  Veldman, F.R. (2004)

  Assen
Literatuur

Van Deurzen Advies en Ontwikkeling

Westerpark 151
5042 MK Tilburg
T: 06-14679141
E: lianne@haptonoomtilburg.nl
KvK: 52020223

Praktijkadres

Ringbaan Oost 443
5017 AA Tilburg

Registratienummer VVH 742A
AGB-code zorgverlener 90101830
AGB-code praktijk 90061343