Skip to main content

Haptotherapie

In balans denken, voelen en doen

In de Haptotherapie zoeken we samen op een duidelijke en concrete manier naar het herstellen van balans tussen hoofd en lijf. Haptotherapie werkt met jouw gevoel als ingang. Om op meer manieren – dan die je al kent – te (be)leven, te denken en te doen.

We praten met elkaar en doen (aanraak)oefeningen. Hierdoor word je je meer bewust van je gevoel en wat je daar mee kunt.

Je krijgt inzicht in wat jou beweegt (emotioneel), hoe jij beweegt (fysiek), en hoe dit een rol speelt in jouw contact met anderen. Op deze manier krijg je zicht op jouw eigen unieke manier van doen en laten ofwel jouw patronen.

Je maakt kennis met de voor- en nadelen van deze patronen, jouw manier van communiceren en presenteren aan de wereld. Waar helpen deze patronen je en wanneer werken ze je tegen en ondervind je er last van. Wanneer je last gaat ondervinden van jouw manier van doen, kun je leren welke capaciteiten jij bezit om om te gaan met deze last of welke andere mogelijkheden je ook nog hebt. Haptotherapie helpt je om deze mogelijkheden te gaan zoeken en gebruiken. Dit geeft je de vrijheid om te kiezen je gevoel te volgen of ermee om te gaan

Gevoel en lichamelijke prikkels

Haptonomie – de leer ten grondslag aan de haptotherapie – gaat er van uit dat je gevoelens zich vertalen naar signalen in je lijf. Met haptotherapie word je je bewust van deze signalen. Bijvoorbeeld: veranderingen in spierspanning, ademhaling, pijn en (on)rust. Van deze signalen zijn we ons vaak niet (voldoende) bewust, maar deze kunnen een grote invloed hebben op ons dagelijks leven.

Met haptonomie doe je nieuwe ervaringen op die direct voelbaar zijn. Het gevolg is dat je deze signalen sneller herkent en hiermee je gedrag en gedachtes kunt veranderen.

Anders omgaan met situaties en beter afstemmen

Je leert bijvoorbeeld hoe je anders om kunt gaan met druk of pijn, of grenzen stellen. Je ontwikkelt jouw gevoel(sorganen) en krijgt meer inzicht in jouw lijf en gedrag. Hiermee kun je je beter afstemmen op je eigen behoeftes en die van je omgeving.

Haptotherapie ondersteunt bij:

Onverklaarde, terugkerende lichamelijke klachten bijv. buikpijn, hoofdpijn, spier- of gewrichtspijn.

Het omgaan met bijv. agressie, angst, verdriet, vermoeidheid, onzekerheid.

Stress en overbelastingsklachten

Verlies van vertrouwen in eigen kunnen ten gevolge van pijn, langdurige lichamelijke of psychische overbelasting, burn-out

Verbetering van werk- en sportprestaties

Als ratio en gevoel niet goed met elkaar samenwerken

(H)erkennen van grenzen of leren ‘nee’ zeggen

Negatief zelfbeeld (minderwaardigheidsgevoel)

Relationele problemen

Problemen met intimiteit en nabijheid

Het accepteren, verwerken en omgaan met verlies van werk, gezondheid en dierbare

Hyperventilatie

Uit je hoofd te komen

In het haptotherapeutisch proces is de therapeut gericht op het laten ontdekken van de eigen vermogens van de cliënt. Zijn/haar gevoelens, waarnemingen en gewaarwordingen die verband houden met de interactie van dat moment worden als referentiekader gebruikt. De GZ-Haptotherapeut zorgt voor een contact, waarin de cliënt zich veilig en vertrouwd weet en waarin ontmoeting kan plaatsvinden, waarbij gaandeweg de aandacht verschuift van de klacht of het probleem, naar de persoon. De haptotherapeut schept in het contact – en vooral in de bevestigende affectiviteit – de voorwaarden voor de cliënt om zijn / haar hulpvraag en zichzelf onder ogen te zien. Is het directe affectieve contact (het aanraken) niet geïndiceerd dan biedt de haptotherapeut andere ervaringssituaties aan, die de cliënt in staat stellen anders met zichzelf en met zijn omgeving om te gaan.

review

Ik merk dat ik me nu bijvoorbeeld meer laat sturen door wat ik in mijn lichaam voel.

vrouw, 25 jaar

review

Ik ben veel rustiger tijdens het maken van toetsen. Ik kan veel sneller mijn hoofd uitzetten en in mijn lijf gaan zitten. Ook durf ik makkelijker nieuwe dingen aan te gaan en daar ruimte in te nemen. Wel handig nu ik bij een andere club ben gaan hockeyen. Ik durf veel beter te vertrouwen op mezelf.

Meisje, 16 jaar

review

De fijne sessies bij Lianne hebben mij opgeleverd dat ik bewuster ben van de signalen die mijn lichaam geeft.  Ik snap beter hoe ik in elkaar zit. Vrijheid is voor mij belangrijk en muziek maken is essentieel.

Man, 28 jaar

Afspraak maken

Stuur een bericht wanner jij een afspraak voor een eerste sessie wilt maken. Geef aan op welke dag(delen) jij kunt. 

Of bel mij op 06-14679141