Skip to main content

Sport, persoonlijke kracht en blokkades


Deel het artikel
Geschreven door Lianne van Deurzen op 3 feb, 2021

Ik kan in het sporten mijn kracht lekker kwijt, maar soms is het zo dat mijn gevoelens of gemoed me ook behoorlijk dwars zitten en ervoor zorgen dat ik niet goed kan roeien, of helemaal gefrustreerd aan de klimwand hang, omdat ik heel graag naar boven wil. Mijn hoofd wil snel maar mijn gevoel blijft achter, en ik probeer dan op kracht naar boven te lopen of heel hard te roeien. Het kost me dan heel veel kruim (energie) en levert minder (prestatie) op.

Emoties en gevoelens hebben invloed op hoe je beweegt. Als je wat minder lekker in je vel zit of kampt met angst of onzekerheid, trek je je in het contact wat terug. Dat kun je merken aan het contact met andere mensen om je heen, maar het werkt ook in het contact met materialen. Je kunt namelijk ook voor dingen/materialen meer of minder gevoel hebben. Als ik veel in mijn hoofd zit of wat gestressed ben zit ik anders in mijn roeiboot, trap ik op andere manier mijn trappers onder me door, en ren ik anders door de duinen.

Wellicht heb je het al eens ervaren in het beoefenen van je sport dat je de ‘bal niet meer goed raakt’, ‘het wel lijkt of je in een hogere versnelling fietst’, of dat je tegen dingen aanloopt.

Je kunt meer- met je lijf- dan je denkt

Sport kan ingezet worden om meer inzicht te krijgen op jouw kwaliteiten, maar ook je valkuilen. Bijvoorbeeld wat jou tegenwerkt, wat jou blokkeert. én sport kun je inzetten om anders te ‘dealen’ met jouw gevoelens. Maar ook simpelweg om te ervaren dat je méér kunt dan je denkt. Sporten helpt je ook om meer je lijf (dan je hoofd) in te zetten, je kracht en vermogen te voelen.

Haptonomische begeleiding brengt denken, doen en voelen meer in balans. Een betere balans in jezelf zorgt voor meer ‘stevigheid’. Als je stevig in je schoenen staat voelt dat krachtig.

In de haptotherapie ontdekken we waarom we de dingen doen zoals we ze doen. Daar liggen mentale overtuigingen aan ten grondslag. Hoe we iets doen wordt aangestuurd door onderliggende gevoelens. Een beetje boosheid zorgt er bijvoorbeeld voor dat je een bal anders gooit. Als jij blij bent loop je anders, fiets je anders dan dat je bang bent.

Ben je geïnteresseerd in een sport sessie waarin we gaan ontdekken en analyseren hoe je beweegt, welke onderliggende gevoelens daarbij gepaard gaan, en hoe jij meer uit jezelf kunt halen? Meld je aan.

Over Lianne van Deurzen

Lianne van Deurzen is Haptotherapeut bij Haptonoom Tilburg. In haar praktijk begeleidt zij mensen en partners die vastlopen. Met veel rust en respect en op een concreet waarneembare en voelbare manier. Zij geeft de cliënt inzicht in eigen patronen. Laat ze ontdekken dat er er meer manieren zijn in het omgaan met gevoelens, emoties, prikkels en contact. 

In haar blogs neemt ze je mee in haar werk en schrijft ze over zaken die haar opvallen of verwonderen. Groot en klein. Tevens werkt ze als bedrijfscoach bij Van Deurzen Advies en Ontwikkeling